define altın maden arama metal dedektörleri sitesi - jeofizik rezistivite cihazı sayfası
MINER A-200 JEOFİZİK REZİSTİVİTE CİHAZI
Miner A-200, dört elektrodu sayesinde toprakla direkt temas kuran ve iletkenlik-direnç sistemiyle çalışan bir jeofizik cihazıdır. Derin tarama yapabilmesinin sebebi, elektrotların toprağa saplanmasıdır. Yeraltına gönderilen elektrik akımına karşı direnç gösteren boşluk, tünel, mezar, duvar, büyük metal, su, vb. farklılıkları tespit etmek için kullanılır.
A) WENNER YÖNTEMİ (arkeolojik araştırmalarda maksimum 15 metre derinliğe kadar)
a) Dört adet uzun metal elektrot; C1, P1, P2, C2 sırasına uygun olarak eşit aralık ve eşit derinlikte toprağa saplanıp, uzun kablolar ile cihazın dört terminaline bağlanır.
b) Tüm arazi resimdeki dizilime göre birbirine paralel ölçümler ile taranır.
c) Ani direnç artışı-düşüşü cihazın ekranından takip edilir.
d
) Kullanıcı hangi derinliği taramak isterse, iki elektrot arası mesafeyi ona göre ayarlar.e
) İki elektrot arası mesafe yaklaşık tarama derinliğine eşittir.
ÖRNEK 1:
a) Yukarıdaki kuşbakışı örnekte; iki elektrot arası mesafe 3 metre olarak alındığından, tarama derinliği maksimum 3 metredir. Çünkü iki elektrot arası mesafe maksimum tarama derinliğine eşittir.
b) Yatay ölçümlerde ani artışın olduğu TEST 3 ile, dikey ölçümlerde ani artışın olduğu TEST 9'un kesişim noktası hedefin yerini göstermektedir.
WENNER YÖNTEMİNDE DERİNLİK:
Wenner Yöntemi'nde derinlik, iki elektrot arası "a" mesafesine eşittir. Kullanıcı elektrotlar arası "a" mesafesini artırırsa, tespit derinliği de artar.
Ö
rneğin iki elektrot arası mesafe 3 metre ise, maksimum derinlik 3 metredir. İki elektrot arası mesafe 5 metre ise, maksimum derinlik 5 metredir.Elektrik akımının toprağa yayılımı, yukarıdaki çizimde olduğu gibidir.
Sol üstteki çizim
: Wenner Yöntemi'nde; normal toprak şartlarında, elektrik akımının C1'den C2'ye nasıl iletildiğini gösteriyor.
Sağ üstteki çizim:
Yeraltında bulunan duvar şeklindeki yapı (boşluk, mezar, vb.), C1'den C2'ye elektrik akımının geçişini engelliyor. Miner A-200'ün ekranındaki direnç değeri burada aniden yükselecektir.
Yukarıdaki
çizim: Yeraltında bulunan iletkenliği yüksek yapı (metal, su, dolgu toprak) C1'den C2'ye elektrik akımının geçişini kolaylaştırıyor. Miner A-200'ün ekranındaki direnç değeri burada aniden düşecektir.
B) İKİZ ELEKTROT YÖNTEMİ...TWIN PROBE (maksimum 2,5 metre derinliğe kadar)
a) Bu yöntemde cihaz ahşap iskelet ile kullanılır.
b) C1 ve P1 elektrotları, ahşap iskeletin sağ ve sol uçlarında yer alan ve arasındaki mesafe yaklaşık 160 cm olan deliklere yerleştirilir.
c) P2 ve C2 elektrotları 15-20 metre ileriye saplanır. Toprağa saplanan P2 ve C2 elektrotları arası mesafe 1 metre olarak ayarlanır.
d) Dört adet kısa metal elektrot (C1, P1, P2, C2) kablolar aracılığı ile cihazın üzerinde bulunan C1, P1, P2, C2 terminallerine bağlanır.
e) Ahşap iskeletin üzerine bastırılarak C1 ve P1 elektrotları toprağa saplanır. Ekrandan ölçüm değeri okunur.
f) Elektrotlar ahşap iskelet yardımıyla topraktan çıkartılarak birkaç santimetre ileriye tekrar saplanır.
g) Yeni ölçüm değeri ekrandan okunur. Ahşap iskelet üzerinde olan C1 ve P1 elektrotları toprağa saplanıp çıkarılarak adım adım ölçümler yapılır.
h) Tüm arazi resimdeki dizilime göre birbirine paralel ölçümler ile taranır. C2 ve P2 elektrotları saplandıkları yerden çıkarılmaz, sabit kalır.
ÖRNEK 2:
Yukarıdaki örnekte sırasıyla 3, 1, 18, 2 gibi ölçüm değerleri alınıyor. Test 3 ölçümündeki değer aniden 18'e yükseliyor. Ani yükselişin olduğu yerde hedef belirleniyor.
İKİZ ELEKTROT YÖNTEMİNDE DERİNLİK:
İkiz elektrot yönteminde maksimum tespit derinliği (toprak şartlarına bağlı olarak) iki elektrot arası mesafenin bir veya bir buçuk katına eşittir. Ahşap iskelet üzerindeki C1 ve P1 elektrotları arası mesafe 160 cm olduğuna göre, maksimum tespit derinliği 2,5 metreye kadardır.
Sol üstteki çizim
: İkiz Elektrot Yöntemi'nde; normal toprak şartlarında, elektrik akımının C1'den C2'ye nasıl iletildiğini gösteriyor.Sağ üstteki çizim:
Yeraltında bulunan iletkenliği yüksek yapı (metal, su, dolgu toprak) C1'den C2'ye elektrik akımının geçişini kolaylaştırıyor. Miner A-200'ün ekranındaki direnç değeri burada aniden düşecektir.
Yukarıdaki
çizim: Yeraltında bulunan duvar şeklindeki yapı (boşluk, mezar, vb.), C1'den C2'ye elektrik akımının geçişini engelliyor. Miner A-200'ün ekranındaki direnç değeri burada aniden yükselecektir.
MINER A-200 JEOFİZİK CİHAZI'NIN ÖZELLİKLERİ:
- Güç kaynağı: 12V (8 adet x 1,5 Volt alkalin pil)
- Test akımı: 5mA
- Kısa kablolar: 1,5 metre boyunda, 4 adet (siyah ve kırmızı)
- Elektrotlar: 4 adet uzun, 4 adet kısa
- Uzun kablolar: 2 adet 20 metre (siyah) ve 2 adet 40 metre (kırmızı)
- Alüminyum taşıma ve koruma çantası
- Ahşap iskelet (demonte): 4 adet ahşap bar, bağlantı vidaları, pullar, kelebek somunlar
- Ana ölçüm cihazı üzerinde C1, C2, P2, P1 olarak adlandırılan 4 adet terminal
- Likit kristal ekran
- Yeşil renkli akım ledi
- Ekranda z
ayıf pil göstergesi
MINER A-200 JEOFİZİK CİHAZI'NIN PAKETLEME DETAYLARI:
- Ağırlık (alüminyum çanta dahil): 4 kg
- Ağırlık (ahşap iskelet dahil): 6 kg
- Boyutlar (alüminyum çanta): 50 cm x 40 cm x 18 cm
- Boyutlar (demonte ahşap iskelet):
170 cm x 15 cm x 15 cm
İlginize çok teşekkür ediyor, sağlık, mutluluk, başarı dolu günler diliyoruz. Saygılar.
Özdemirli Madencilik Tic. Ltd. Şti. | Demirlibahçe Ankara